Wat veroorzaakt een knockout tijdens het boksen?

Zie hier een video met 10 van de meest epische knockouts uit de bokswereld. Verschillende grootheden komen voorbij, waaronder een van de meest bekende boks legendes; Mike Tyson. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk? Hoe bezorg je iemand een knockout? En wat is een knockout precies? Wat gebeurt er waardoor je het bewustzijn kort verliest?

 

 

Laten we beginnen met de klap van degene die de bokshandschoenen aanheeft. Je zou denken dat brute kracht alleen een knockout kan veroorzaken, maar niets is minder waar. Boksers als Joe Frazier en Mike Tyson staan er om bekend dat zij hun hele lichaam gebruiken om brute kracht uit te stoten. Van hun tenen, naar hun torso, de armen en in een oogwenk de genadeloze klap. Met soms een knockout tot gevolg. Er zijn echter ook boksers die een andere strategie hebben.  George Foreman bijvoorbeeld. Hij overrompelde zijn tegenstanders met een vloed van kortarmige stoten. Beide manieren kunnen een knockout veroorzaken bij de tegenstander.

 

Maar wat gebeurt er precies in die laatste momenten tussen de klap tegen de kaak en het moment dat je benen het even begeven? Dat is heel simpel uit te leggen! De krachtige stoot of de reeks korte rake stoten zorgen ervoor dat de hersenen bewegen. Zelfs zoveel dat de hersenen tegen de schedel botsen. Uppercut en hoek stoten zijn het meest gevaarlijk, dus mede daarom is dekking zo belangrijk bij het boksen. In feite is een knockout een hersenschudding, en de val op de mat kan het letsel verder verergeren.

 

Een andere oorzaak van een knockout is terug te leiden naar de nek. Daar zit een belangrijke halsslagader met een reflexgebied die de hersenen van bloed en zuurstof voorziet. Een flinke klap op de kaak kan het reflexgebied van de slagader een schok geven. Soms is dat genoeg om de hoeveelheid bloed en zuurstof zodanig te verminderen dat er tijdelijk bewusteloosheid optreedt. Bij boksen gebruik je dus niet alleen techniek, kracht en conditie. Je gebruikt ook je verstand om tot een mogelijke overwinning te komen!

 

Wil jij graag boksen of kickboksen? PR Boxing Arnhem biedt het allemaal. Daarnaast geven wij ook bokszaktraining en total body fit lessen. Neem eens een kijkje bij onze tarieven of boek direct een proefles. Wij leren je graag weerbaarder te worden. Meer zelfvertrouwen te hebben. En nog veel meer!