Parkinson Boksen

De kern is boksen, maar het is niet alleen boksen. Het zijn ook vooral de functionele oefeningen die we erbij doen zoals balans en kracht.
“Wat er echt misgaat in de hersenen van mensen met parkinson is het uitvoeren van twee dingen tegelijk.

Iemand met Parkinson heeft moeite met dubbeltaken. En boksen is natuurlijk bij uitstek iets waar je je balans moet houden, en de tegenstander of boksbal in de gaten moet houden. In Nederland kampen ruim 53.000 mensen met de ongeneeslijke ziekte parkinson. Uiterlijke kenmerken zijn onder andere trillende spieren, stijfheid en moeite met de balans. Maar volgens neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc is dat maar het puntje van de ijsberg. “Mensen krijgen problemen met denken, met hun stemming, incontinentie, pijn. Het is een heel ingewikkelde ziekte dat voor een groot deel komt door een tekort aan dopamine in de hersenen. Maar wat bijzonder is, is dat door regelmatig te sporten het verlies aan dopamine waarschijnlijk een beetje kan worden afgeremd. En het helpt om nieuwe dopamine aan te maken. Sporten is echt een medicijn.”


Boksen tegen Parkinson is non-contact sport  ‘we stoten op de zak, pads en handschoenen maar nooit op elkaar’. De op boksen geïnspireerde trainingen zorgen ervoor dat je jezelf sterker voelt, meer energie hebt, sneller herstelt, je bent even geen patiënt. Parkinson boksen verbeterd je kwaliteit van leven, je bouwt weer kracht, flexibiliteit en snelheid op. Door te oefenen met een gediplomeerde bokstrainer vecht je jezelf uit de vicieuze Parkinson cirkel, je begint jezelf fitter en sterker te voelen en je gaat beter functioneren. Stilstand is achteruitgang!
Deze workout is zo ontwikkeld dat de belangrijkste beperkingen die gepaard gaan met de ziekte, zoals o.a. krachtsvermindering, evenwichtsproblemen, verminderde coördinatie, focus en reactievermogen, worden aangepakt.

Het Parkinson boksen kan Parkinson niet genezen maar de klachten wel verminderen.
De warming up bestaat uit een aantal core oefeningen, de kern bestaat uit boksoefeningen en uiteraard een cooling down. Boksen doet iets met zelfvertrouwen, het is uitdagend en je werkt aan je uithoudingsvermogen. Veel elementen uit de bokssport worden uitgevoerd, behalve het klassieke sparren met elkaar.


“BIJ PARKINSONPATIËNTEN IS DE PRODUCTIE VAN DOPAMINE BEPERKT.” Hierdoor treedt een verstoring op in het doorgeven van signalen tussen de hersenen en de spieren. Mogelijke gevolgen zijn trillende handen en moeilijk lopen of praten. Alleen door medicijnen of intensief te bewegen kunnen die stofjes weer worden aangemaakt.


“JE MOET KLEINE STAPJES ZETTEN. GEDULD IS EEN PRE” PR- boxing is van mening dat boksen zo goed werkt omdat zowel de coördinatie, flexibiliteit, snelheid en de balans wordt getraind. Het verschil met een gewone bokstraining is dat de parkinsonpatiënten niet sparren met elkaar. Alles wordt op pads en bokszakken gedaan. Ook de techniek staat niet voorop. Het gaat vooral om het opdoen van vertrouwen en beheersen van het evenwicht terwijl slagen worden gemaakt
Hoewel Parkinson mensen op verschillende manieren treft, blijkt de ziekte vijf verschillende stadia te hebben. De patiënten in de fase één tot en met drie actief kunnen meedoen aan de lessen. Vanaf fase vier is het moeilijker omdat de ziekte dan ernstigere symptomen begint aan te nemen (wandelen gaat nog maar net).


Verschillende studies uit de jaren ’80 en ’90 ondersteunen de veronderstelling dat intensieve sport, met de nadruk op grote bewegingen, evenwicht, kracht en ritme, een gunstig effect zouden kunnen hebben op beweging, lenigheid, houding, lopen en dagelijkse handelingen. Recente studies wijzen dat bepaalde vormen van sport een beschermend effect op hersencellen kunnen hebben. En dat zou de ziekte misschien kunnen vertragen.


Nieuwsgierig geworden en graag een proefles willen boeken? De Parkinson bokslessen zijn altijd op de donderdagochtend van 11:00 tot 12:00 uur. Een proefles is gratis, en bij een abonnement van 1 keer in de week bedraagt de contributie 29 euro per maand. Bij interesse kunt u ons bellen op 06-52727852 of een mailtje sturen naar info@pr-boxing.nl